top of page

Květáková curry polévka se špenátem



Zahřejte se hustou zdravou květákovou polévkou, která je vhodná pro vegetariány i vegany.



SUROVINY PRO PŘÍPRAVU:


  • 1 menší květák 

  • 2 cibule

  • 3 stroužky česneku

  • 1 plechovku kokosového mléka

  • 3 hrsti listového špenátu

  • 4 cm kořenu zázvoru

  • 1 - 2 polévkové lžíce curry pasty

  • 2 lžíce rostlinného oleje

  • koření (kurkuma, římský kmín, kajenský pepř, curry)

  • 2dcl mořské vody

  • 1 snítku koriandru

  • citronovou šťávu podle chuti



Příprava pokrmu


Květák rozdělíme na růžičky, košťál nakrájíme na menší kousky a vložíme do větší mísy. Cibuli nakrájíme (klidně na větší kousky) a vložíme do mísy ke květáku. Do mísy vsypeme lžičku kurkumy, lžičku curry koření (my použili roasted curry), půl lžičky mletého římského kmínu a kajenský pepř podle chuti. Vlijeme dvě lžičky oleje a směs důkladně promícháme, vložíme na pekáč vyložený pečícím papírem a pečeme na 180 - 200 C asi 20 minut do úplného změknutí. 


Mezitím si nastrouháme nahrubo zázvor a najemno česnek a postupně pomalu opečeme na pánvi buď na másle nebo na rostlinném oleji a přidáme curry pastu podle chuti. Když se chutě spojí, snížíme plamen vhodíme do pánve omyté a osušené listy špenátu, které necháme zavadnout. Následně vlijeme plechovku kokosového mléka. 


Když je květák upečený, větší část ho vložíme do hrnce, přidáme k němu směs z pánve, 2dcl mořské vody a vaříme asi 10 minut. Poté hrnec sundáme z plotny a jeho obsah rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Ochutnáme a případně dochutíme kořením či mořskou vodou.


Servírujeme se zbytkem opečeného květáku, nasekaným koriandrem a trochou šťávy z citronu. 


Přejeme vám dobrou chuť a těšíme se na to, až nám napíšete, jak vám polévka chutnala.

bottom of page