top of page

Dušené mořské plody se zeleninou



Milujete středomořskou kuchyni? Tak to určitě musíte vyzkoušet tyto dušené mořské plody se zeleninou. Jejich vůni a chuti prostě neodoláte.


SUROVINY PRO PŘÍPRAVU: 


  • 1 cibule

  • 2 mrkve

  • ½ papriky

  • 2 stroužky česneku

  • 12 mandlí

  • 3 rajčata

  • 1 sklenice bílého vína

  • extra panenský olivový olej

  • mouka

  • 3 menší ocásky z mořského ďasa

  • 1 sépie

  • 12 krevet

  • 150 g škeblí

  • 12 slávek

  • mořská voda

  • cukr

  • mletá sladká paprika


Příprava pokrmu


Mořského ďasa očistěte, osušte ho a nakrájejte na velké kostky. Pak kostky obalte v mouce, zlehka osmažte na oleji a po osmažení vyndejte z pánve a odložte stranou. 


Do větší mísy nalijte dostatečné množství vody MarAqua a nechte v ní škeble a mušle namočené asi 30 minut až 1 hodinu, aby se dobře očistily. Poté do hrnce vlijte trochu vody MarAqua, přidejte škeble a očištěné slávky a nechte je vařit, dokud se neotevřou. Jakmile jsou mořské plody hotové, sundejte je z plotny a vývar, který zůstal v hrnci, sceďte a ponechte jej také stranou.


Krevety oloupejte, hlavy a krunýře vložte do hrnce nebo kastrolu s trochou oleje a vody MarAqua, několik minut vše vařte na mírném ohni, přičemž hlavy v hrnci rozdrťte libovolným nástrojem, abyste z nich získali šťávu pro vývar. Poté vše sceďte a šťávu z hlav přidejte do vývaru ze škeblí a slávek.


Nyní si připravte sofrito. Nakrájejte cibuli, papriku a mrkev a vše osmahněte na oleji. Přidejte na kousky nakrájenou sépii spolu s česnekem, drcenými mandlemi, nastrouhanými rajčaty a lžičkou cukru. Přilijte víno a směs vařte na prudkém ohni, dokud se alkohol neodpaří. Poté ke směsi vložte mořského ďasa a mořské plody, přilijte odstátý vývar, vše promíchejte a ochutnejte. V případě potřeby přidejte mořskou vodu.


Hotovou rybu se zeleninou nechte odpočinout, podle chuti přidejte sladkou papriku a můžete podávat.

bottom of page