top of page

Česnekový krém ajoblanco



Česnekový krém ajoblanco je jedním ze španělských národních pokrmů, jehož tradice se datuje do doby antického Říma. Studená polévka velmi často slouží jako součást vydatného obědu, ale mnohdy se jí samostatně. Pojďte si ji připravit společně s námi a přesuňte se alespoň svými chuťovými pohárky do slunné oblasti Granady.


Suroviny pro přípravu:


  • 150 g krájeného chleba z předchozího dne

  • 100 g přírodních loupaných mandlí

  • 2 stroužky česneku

  • 30 ml octa z bílého vína

  • 1/3 l mořské vody

  • 2/3 l vody z kohoutku

  • 100 ml panenského olivového oleje

  • olej na osmažení chleba


Postup:


Nejprve v nejméně litrové nádobě smícháme mořskou a sladkou vodu. Nakrájený chleba pokapeme dostatečným množstvím oleje a ponecháme stranou. 


Oloupeme česnek, rozkrojíme jej na půlky a vyjmeme z něj klíčky. Do kastrolu nalijeme trochu vody, kterou přivedeme do varu. Následně přidáme česnek, který vaříme tak dlouho, dokud voda opět nezačne vřít. 


Do nádoby mixéru vložíme česnek, loupané mandle a vše zalijeme trochou studené vody. Směs rozmixujeme. Přidáme osmažený chléb, ocet a studenou vodu a v mixování pokračujeme. Pokud je krém příliš hustý, můžeme jej zředit vodou.


Po dosažení požadované konzistence jej zakápneme panenským olivovým olejem a znovu mixujeme, dokud se obě složky dokonale nepromísí.

bottom of page