top of page

Gazpacho



Studená zeleninová polévka gazpacho je od nepaměti součástí španělské kuchyně a v poslední době si získává popularitu i u nás. Vzhledem k opravdu snadné a rychlé přípravě se není čemu divit. V horkých letních měsících polévka osvěží, dodá tělu potřebné živiny a zbytečně nezatíží žaludek. Přidáním kapky mořské vody navíc získá skutečně neopakovatelnou chuť.



SUROVINY PRO PŘÍPRAVU:


  • 6 větších rajčat

  • ¼ okurky hadovky

  • ½ zelené papriky

  • 2 plátky kvalitního toustového chleba

  • 3 stroužky česneku

  • římský kmín

  • olivový olej

  • vinný ocet

  • 0,5 l sladké vody 

  • mořská voda dle chuti

  • zelenina a čerstvé bylinky na ozdobu a dochucení



Postup:


Nejprve nakrájíme chléb na malé čtverečky a nasypeme do větší misky. Přidáme spařené, oloupané a na čtverečky nakrájená rajčata bez slupky. Papriku, okurku a česnek nakrájíme na malé kousky a celou směs přidáme k rajčatům. Posypeme římským kmínem, dodáme dvě lžíce olivového oleje a jednu lžíci vinného octa. 


Vše zalijeme 0,5 l sladké vody a přidáme mořskou vodu dle chuti. Polévka tak získá všechny potřebné minerální látky a stopové prvky a chuťově se výrazně odliší od ostatních pokrmů.

Polévku mixujeme tyčovým mixérem a přecedíme. Poté ji necháme dostatečně uležet v lednici, aby získala správnou teplotu.


Nastal čas na servírování. Polévku můžeme ozdobit oblíbenou zeleninou a čerstvými bylinkami dle chuti. Výborná je také s krutony z toustového chleba tak, jak si ji rádi dáváme my. Případně je možné do polévky přidat lžíci smetany. 


Přejeme vám dobrou chuť.

bottom of page