top of page

Jak užívat mořskou vodu




KAŽDODENNÍ UŽITÍ


Mořská voda je vhodné přírodní řešení k posílení imunity a odolnosti vůči nemocem. Tělu vlastní složení dovoluje dlouhodobé užívání a tak je vhodná i při řešení chronických obtíží, neboť obsahuje všechny organické, volně rozpuštěné minerály a stopové prvky v přesných vzájemných proporcích, podobných jako v krevní plazmě. Její pH (až 8,4) zvyšuje zásaditost organismu.


Kromě 78 minerálů a stopových prvků obsahuje vitamíny, karotenoidy, mastné kyseliny, polypeptidy, organické kyseliny, enzymy, polysacharidy, polyfenoly, chlorofyl, přírodní antibiotika a antimykotika. Její složení je mnohem pestřejší, než jaké může nabídnout sebelepší uměle vyrobený doplněk stravy.


Minerální vs. mořská voda


Minerální, nebo mořská voda? Která obsahuje více blahodárných látek? Která je tělu prospěšnější? Obě nám mají bezesporu co nabídnout, posuďte sami.

Aby naše tělo správně fungovalo, je třeba mu dodávat živiny, ze kterých čerpá jednotlivé složky. Do těla se potravou dostávají nejen vitamíny, enzymy, mastné kyseliny, ale i minerály, které se účastní řady procesů v lidském těle. Co si budeme říkat, strava jich neobsahuje tolik jako v dobách našich předků, proto se s výhodou využívá všemožných výživových doplňků, které mají za cíl jednotlivé minerály doplnit. Patří mezi ně i voda s odpovídajícím složením.


Minerální voda


Minerální voda se získává z přírodních podzemních vodních zdrojů, které jsou bohaté na různé druhy minerálních látek. V Evropě bývala po dlouhou dobu synonymem pro lázeňský pramen. Minerální vody se pro své blahodárné účinky na lidský organismus hojně využívají v lázeňství ve formě koupelí, zábalů, inhalací, ale i k vnitřnímu užití. O tom, k léčbě jakého neduhu budou vhodné, rozhoduje jejich chemické složení a fyzikální vlastnosti. Pomáhají při léčbě dny, ledvinových kamenů, kožních potíží, bolestí kloubů, cukrovky, dýchacích potíží a řady dalších onemocnění.


Mořská voda


Mořská voda obsahuje široké spektrum látek v organické formě, díky které jsou pro organismus dostupnější a zpracovatelnější. Aby se dostavil kýžený efekt, měly by se minerály vzájemně doplňovat, a to nejlépe všechny najednou, ne jeden po druhém. Narozdíl od minerálních vod obsahuje mořská voda hned 78 minerálů a stopových prvků a vedle nich i celou řadu dalších zdraví prospěšných látek. Napomáhá tak správnému fungování lidského těla. 


Kde mořskou vodu získáváme


Místo, kde dochází k odběru mořské vody, se nachází ve vzdálenosti 1 300 m od pobřeží v hloubce 38 m. Musíme zajistit naprostou nezávadnost vody, kterou pijeme. Při jejím balení proto klademe velký důraz na náležitou filtraci.


Dávkování mořské vody


S výjimkou osob trpících omezeným výčtem konkrétních chorob je doporučeno zředit ¼ obsahu této lahve se sladkou vodou v poměru 1:3. Takto získáte 1 litr izotonické mořské vody, což představuje doporučenou denní dávku. 

Doporučená denní dávka 1l v poměru 1:3 (1 díl mořská voda, 3 díly sladká voda).




SPORT


78 organických minerálů a stopových prvků obsažených v mořské vodě napomáhá okamžitému doplnění přirozených minerálů (elektrolytů), které vaše tělo ztrácí při fyzické námaze. Proto je mořská voda Sport ideální pro sportovce, kteří chtějí zvýšit svou výkonnost.


Jako jediný přírodní zdroj obsahuje mořská voda většinu prvků periodické tabulky (všechny existující minerály a stopové prvky + vitamíny, enzymy atd.). Poměr obsahu látek se v každém oceánu či moři nepatrně liší v závislosti na proudech a obsahu planktonu. Fytoplankton a zooplankton přetváří minerály prostřednictvím fotosyntézy do organické podoby, která je pro využití organismem výhodnější. Minerály a stopové prvky na sebe působí synergicky, tzn. zvyšují svůj účinek.




VAŘENÍ


Zdravé dochucování pokrmů. Všichni dobře známe negativní účinky rafinované soli na lidský organismus. Mořská voda ji naštěstí dokáže v mnoha ohledech spolehlivě nahradit.


Vzhledem k tomu, že se jedná o čistě přírodní produkt, lidské tělo z ní dokáže získat potřebné látky a ty nadbytečné se stejnou lehkostí vyloučit. V mořské vodě je obsaženo zhruba o 10 % méně sodíku než v rafinované soli. Velice důležitá je přítomnost všech stopově zastoupených prvků v mořské vodě (dohromady 78 minerálů a stopových prvků), které jsou z čištěných solí odfiltrovány, tělo je proto musí čerpat ze svých zásob. 



Proč vysadit rafinovanou sůl a nahradit ji mořskou vodou?


  1. Používáním mořské vody v kuchyni získávají připravované pokrmy mnohem lepší, bohatší chuť.

  2. Mořská voda obsahuje 78 minerálů a stopové prvky v přesně daném vzájemném poměru, které jsou nezbytné pro správnou funkci lidského organismu. Oproti tomu v rafinované soli najdeme pouze 2–3 prvky.

  3. Rafinovaná sůl má oproti přírodní soli pozměněnou krystalovou strukturu, která účinkuje na náš organismus odlišným způsobem.

  4. Mořská voda je oproti rafinované soli bohatá také na další látky jako vitamíny, karotenoidy, mastné kyseliny, polypeptidy, organické kyseliny, enzymy, polysacharidy, polyfenoly, chlorofyl, přírodní antibiotika či antimykotika.

  5. Prvky obsažené v rafinované soli jsou v anorganické podobě, která je pro náš organismus těžko vstřebatelná. Lidský organismus poté musí minerály čerpat z vlastních zdrojů, čímž je o ně ochuzován.

  6. Naproti tomu v mořské vodě se díky působení fytoplanktonu a zooplanktonu nacházejí minerály organické podobě, která je pro tělo lépe využitelná. Minerály jsou schopny se navázat na další látky v našem těle a tím mu být k dispozici.

  7. Rafinovaná sůl obsahuje o 10 % vyšší dávku sodíku než mořská voda, což s sebou přináší řadu zdravotních komplikací.

  8. Pití mořské vody pomáhá k posílení imunity organismu, ale také k udržování stálého pH vnitřního prostředí (tzv. homeostáza) organismu. Mořská voda má vysoké pH (až 8,4), je tedy bazická (zásaditá). Tuto skutečnost je dobré mít na paměti při řešení problémů s překyselením organismu.

  9. Mořská voda dodávaná na trh jřádně filtrovaná a čištěná, není nutno se tedy obávat nežádoucích nečistot. I přes tento proces jsou plně zachovány její přírodní vlastnosti.


Podobně jako přední světoví šéfkuchaři můžete mořskou vodu využít při vaření zeleniny, ryb, mořských plodů, těstovin a dalších pokrmů, čímž získají barevnější chuť. Na rozdíl od klasické kuchyňské soli (NaCl) se v mořské vodě totiž vyskytuje 78 organických minerálů a prvků, které mají vliv nejen na chuť pokrmů, ale i na vaše zdraví.




bottom of page