top of page

Jak řešit nedostatek minerálů?



Minerály zajišťují správný vývoj a fungování lidského těla. Jejich optimální přísun je pro nás životně důležitý a nedostatek každého z nich se dříve nebo později projeví. Vzhledem k tomu, že patří do skupiny esenciálních anorganických látek, organismus si je neumí sám vyrobit. O tom, jak nedostatek minerálů efektivně řešit, pojednává následující článek.  


Jak doplnit tělu minerály?


Minerální látky se přirozeně vyskytují v potravě nebo nápojích. Někdy se však stává, že ani přes pravidelnou a vyváženou stravu se jejich hladinu nedaří držet na optimální úrovni. V ten okamžik řada lidí většinou sahá po vhodných doplňcích stravy, kterými se snaží deficit napravit.

V lékárnách, obchodech a různých internetových e-shopech najdete jak doplňky obsahující jeden konkrétní minerál, tak rozličné kombinace s vitamíny či dokonce komplexní směsi. Nabídka přípravků je opravdu rozmanitá, stejně jako jejich cenové rozpětí. 

Při volbě vhodného prostředku k doplnění minerálů je třeba mít na paměti, že lidský organismus je schopen přijmout pouze minerály z organických sloučenin.


Jak doplnit tělu minerály z přírodních zdrojů?


Mezi přírodní zdroje minerálů patří např. ovoce, zelenina, mořské plody, ryby a jiné druhy masa či nejrůznější semínka. Zelené části rostlin obsahují minerály v organické formě, v podobě tzv. chelátu. Jedná se o případ, kdy je minerál vázán mezi dva nosiče – nejčastěji aminokyseliny. 


Další možnost spočívá v příjmu minerálů v tekuté formě – v podobě vody s obsahem rozpuštěných minerálních látek (minerální vody, lázeňské prameny). Častá nevýhoda tohoto zdroje však spočívá v tom, že většina obsažených látek je anorganického původu, jsou tedy pro lidské tělo nevyužitelné. 


Zajímavou variantu představuje mořská voda, jejíž nesporné výhody lidé teprve objevují. Mořskou vodu lze využít ke komplexnímu a rychlému doplnění organických minerálů, které jsou organismem rychleji vstřebány a umožňují tak jeho rychlejší regeneraci. Obsahuje většinu prvků periodické tabulky (všech 78 minerálů a stopových prvků), vitamíny, karotenoidy, mastné kyseliny, polypeptidy, organické kyseliny, enzymy, polysacharidy, polyfenoly, chlorofyl, přírodní antibiotika a antimykotika. Její složení je mnohem pestřejší, než jaké může nabídnout sebelepší uměle vyrobený doplněk stravy. 


Porovnání cen některých přípravků pro doplnění minerálů


Prakticky dnes a denně na nás cílí reklamy na umělé doplňky stravy sloužící k doplnění minerálů. Bombastickými proklamacemi se jejich výrobci snaží ospravedlnit vysokou cenu. I z tohoto hlediska ovšem představuje čistá mořská voda velmi zajímavou alternativu, porovnejte sami. 

Název

Balení

Obsah minerálů

Cena

Denní dávka

Cena dávky

Minerály MedPharma

107 tablet

1 minerál (dle výběru)

cca 60–120 Kč

1 tableta 

od 0,6 Kč

Zdrovit MaxiMag Hořčík 375 mg + B6

20 šumivých tablet

1 minerál (hořčík) + vitamin B6

38–195 Kč

1 tableta

od 1,9 Kč

Energy Fytomineral

100 ml

mix minerálů

449–605 Kč

2,3 ml

od 10,3 Kč

Centrum pro ženy 50+

30 tablet

mix minerálů + vitaminy

154/199 – 312/324 Kč

1 tableta

od 5,1 Kč

Centrum pro muže 50+

30 tablet

mix minerálů + vitaminy

154/199 – 312/324 Kč

1 tableta

od 5,1 Kč

Reflex Nutrition Nexgen

60 kapslí

mix minerálů + vitaminy + antioxidanty

189–505 Kč

1 kapsle

od 3,2 Kč

Quinton Hypertonic

ampule 30 x 10 ml

78 minerálů

895–918 Kč

20 ml

od 59,7 Kč

2 l

246 Kč

od 20 ml

od 2,5 Kč


Synergická účinnost minerálních látek


Při užívání minerálních látek nepostačuje doplňování jedné konkrétní, která vyřeší naše již existující zdravotní neduhy. Tělo je nutné zásobovat celým spektrem minerálů v odpovídajícím poměru, protože „v jednotě je síla“. Minerály se ve svých účincích mnohdy vzájemně doplňují, funguje u nich tzv. synergická účinnost.


Jako názorný příklad využijeme hořčík. Jedná se o jeden z nejvíce zastoupených minerálů v organismu. Kosti obsahují asi 60 % hořčíku, přičemž 30 % je zaměnitelných a slouží jako „zásobník“ pro stabilizaci koncentrace tohoto minerálu v séru. Zhruba 20 % se nachází v kosterním svalstvu, 19 % v jiných měkkých tkáních a méně než 1 % je v extracelulární tekutině.

Hořčík nachází uplatnění v mnoha reakcích důležitých pro správné fungování lidského těla. Je nezbytný pro syntézu nukleových kyselin, jde o důležitý kofaktor nejen řady enzymů, ale také transportérů. Intracelulární hořčík tvoří komplex s ATP, a hraje tak klíčovou roli při syntéze proteinů, replikaci buněk či energetickém metabolismu.


Nedostatek hořčíku (ale také fosforu, draslíku a vitaminu D) zhoršuje využití vápníku organismem. Vápník působí jako kofaktor enzymů energetického metabolismu, jeho nedostatek může mimo jiné ovlivnit krevní tlak nebo srážlivost krve.

Vápník, hořčík a zinek uplatňují při alergických reakcích, kdy napomáhají snižovat vysoké hodnoty histaminu. Zinek je však nejúčinnější za předpokladu, že jsou v těle v dostatečné míře zastoupeny ještě další prvky (např. měď, draslík). Právě proto nestačí doplňovat jeden prvek, ale naopak dodat organismu vše, co pro své správné fungování potřebuje. 




Alkohol a minerály


Aby tělo získalo co nejvíce užitečných minerálů a dalších látek z přijímané potravy, napomáhá mu složitý proces trávení. Ten začíná již v ústní dutině, kdy na stravu působí trávicí enzymy ze slin. Pokračuje přes žaludek do střev, odkud se vstřebává do krevního oběhu a nestrávené zbytky potravy následně odcházejí z těla ven.


Je všeobecně známo, že Češi jsou národ pivařů, v oblasti jižní Moravy zase dominuje víno. Věděli jste, že konzumace alkoholu kromě jiného snižuje hladiny minerálů v těle? A že pokud jimi tělo dostatečně zásobujete, můžete zmírnit ranní kocovinu? 


Jak alkohol ovlivňuje hladiny minerálů?


Alkohol nepůsobí na hladiny minerálů přímo, ale má negativní vliv na proces trávení:


  • Zvyšuje sekreci žaludečních šťáv a histaminu, čímž může docházet ke vzniku zánětlivých procesů v trávicí soustavě.

  • Způsobuje minerální nerovnováhu – u alkoholiků bývá naměřena zvýšená hladina železa.

  • Zabraňuje rozkladu živin na použitelné molekuly snížením sekrece trávicích enzymů z pankreatu.

  • Narušuje vstřebávání živin poškozováním buněk sliznice žaludku a střev.

  • Znemožňuje transport některých živin do krve.

V případě, kdy nemá organismus pro svou činnost dostatek potřebných minerálů, čerpá je ze svých zásob. Podle množství využitých rezerv mohou propuknout více či méně závažné zdravotní potíže. Právě proto je zapotřebí při konzumaci většího množství alkoholu zajistit odpovídající přísun minerálních látek. Organismus za to bude rád a po ránu bude zlobit mnohem méně než obvykle. 

bottom of page