
Gazpacho – španělská rajčatová polévka
Studená zeleninová polévka gazpacho je od nepaměti součástí španělské ...
Merlík chilský neboli quinoa se v posledních letech dostává do popředí zájmu milovníků o zdravou výživu. Diabetici oceňují její nízký glykemický index, ostatní zase bohatý obsah minerálů a dalších prospěšných látek. A když si quinou orestujete se zeleninou, sojovou omáčkou a skleničkou mořské vody? Výsledkem bude lehký a dostatečně vydatný oběd.
počet porcí » 2
doba přípravy » 30 min
Do cedníku nasypeme quinou, kterou pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou, abychom se zbavili její hořké chuti.
Do hrnce nalijeme trochu oleje a přidáme okapanou quinou. Restujeme asi jednu minutu, dokud se neodpaří všechna přebytečná voda a quinoa není lehce osmahnutá. Následně přidáme bobkový list, mořskou vodu a 2 sklenice zeleninového vývaru. Jakmile voda v hrnci začne vřít, ztlumíme plamen a za stálého míchání počkáme, až quinoa do sebe nasaje všechnu vodu. Posléze hrnec odstavíme stranou.
Všechnu zeleninu nakrájíme na malé kousky a vložíme ji na rozpálenou pánev s troškou olivového oleje. Jakmile je zelenina osmahnutá, přilijeme sójovou omáčku, přidáme quinou a směs necháme několik minut vychladnout.
Přejeme vám dobrou chuť.
Studená zeleninová polévka gazpacho je od nepaměti součástí španělské ...
Mořský ďas patří mezi chuťově nejvýraznější ryby. Obsahuje jen velmi m ...
Španělská kuchyně, to nejsou jen saláty a studené polévky, ale i kvali ...