
Dušené mořské plody se zeleninou
Milujete středomořskou kuchyni? Tak to určitě musíte vyzkoušet tyto du ...
Moře nenabízí pouze blahodárné účinky své vody, ale je domovem celé řady živočichů a plodů, které lechtají naše chuťové pohárky. Příkladem za všechny je náš dnešní recept – polévka z mořských plodů, která obsahuje to nejlepší, co může v hlubinách moře najít. O skvělé chuti nemusíme hovořit dlouho, ostatně, zkuste sami.
počet porcí » 6
doba přípravy » 75 min
Mořská štika
1 kg mušlí
1 kg krevet
1 kg slávek
½ kg ocasu mořského ďasa
1 cibule
2 stroužky česneku
½ sklenice bílého vína
2 sklenice mořské vody MarAqua
sladká paprika
pár feferonek nebo pálivých papriček
Do hrnce vložíme mořskou štiku a ocas mořského ďasa a necháme vařit po dobu zhruba 20 minut. Jakmile je maso měkké, nakrájíme jej na malé kousky a ponecháme stranou. Vývar přecedíme, čímž z něj dostaneme zbytky ryb a odložíme pro další použití.
Mušle necháme několik minut odmočit v mořské vodě MarAqua, aby se z nich odstranily nečistoty. Vaříme je v hrnci na středním ohni, dokud se neotevřou. Poté je hned scedíme a vodu ponecháme k dalšímu použití.
Slávky očistíme a vaříme ve velkém hrnci stejným způsobem jako škeble. Jakmile se otevřou, vyndáme je z hrnce a necháme okapat. Vývar přecedíme a ponecháme k dalšímu použití.
Do druhého hrnce napustíme teplou vodu, do ní vložíme krevety a uvedeme do varu. V momentě, kdy voda začne vřít, hrnec z plotny odstavíme. Po vychladnutí jej položíme zpět na sporák a krevety vaříme na středním ohni. Po opětovném dosažení varu krevety scedíme a necháme odležet. Poté, co se zbaví přebytečné vody, oloupeme je. Vývar z krevet si schováme později.
Oloupeme si cibuli a česnek, nasekáme je nadrobno a mírně osmahneme na panenském olivovém oleji při občasném míchání. Bílé víno přilijeme v momentě, kdy zelenina získá tu správnou barvu. Jakmile se alkohol vyvaří, přidáme mořskou vodu MarAqua. Navrch přihodíme ještě několik feferonek a trošku sladké papriky.
Nakonec do velkého hrnce slijeme vývar z ryb, mušlí, slávek i krevet a přidáme nadrobno nasekané kousky mořského ďasa a mořské štiky spolu s krevetami, mušlemi a slávkami. Poté vše vaříme na středním ohni po dobu 15 minut. Pro dosolení polévky můžeme použít mořskou vodu.
Milujete středomořskou kuchyni? Tak to určitě musíte vyzkoušet tyto du ...
Tradiční španělský pokrm, paella, je připravován z rýže, zeleniny a mo ...
Zahřejte se hustou zdravou květákovou polévkou, která je vhodná pro ve ...