Dušené mořské plody se zeleninou
- veronika7388
- 20. 2. 2024
- Minut čtení: 2

Milujete středomořskou kuchyni? Tak to určitě musíte vyzkoušet tyto dušené mořské plody se zeleninou. Jejich vůni a chuti prostě neodoláte.
SUROVINY PRO PŘÍPRAVU:
1 cibule
2 mrkve
½ papriky
2 stroužky česneku
12 mandlí
3 rajčata
1 sklenice bílého vína
extra panenský olivový olej
mouka
3 menší ocásky z mořského ďasa
1 sépie
12 krevet
150 g škeblí
12 slávek
mořská voda
cukr
mletá sladká paprika
Příprava pokrmu
Mořského ďasa očistěte, osušte ho a nakrájejte na velké kostky. Pak kostky obalte v mouce, zlehka osmažte na oleji a po osmažení vyndejte z pánve a odložte stranou.
Do větší mísy nalijte dostatečné množství vody MarAqua a nechte v ní škeble a mušle namočené asi 30 minut až 1 hodinu, aby se dobře očistily. Poté do hrnce vlijte trochu vody MarAqua, přidejte škeble a očištěné slávky a nechte je vařit, dokud se neotevřou. Jakmile jsou mořské plody hotové, sundejte je z plotny a vývar, který zůstal v hrnci, sceďte a ponechte jej také stranou.
Krevety oloupejte, hlavy a krunýře vložte do hrnce nebo kastrolu s trochou oleje a vody MarAqua, několik minut vše vařte na mírném ohni, přičemž hlavy v hrnci rozdrťte libovolným nástrojem, abyste z nich získali šťávu pro vývar. Poté vše sceďte a šťávu z hlav přidejte do vývaru ze škeblí a slávek.
Nyní si připravte sofrito. Nakrájejte cibuli, papriku a mrkev a vše osmahněte na oleji. Přidejte na kousky nakrájenou sépii spolu s česnekem, drcenými mandlemi, nastrouhanými rajčaty a lžičkou cukru. Přilijte víno a směs vařte na prudkém ohni, dokud se alkohol neodpaří. Poté ke směsi vložte mořského ďasa a mořské plody, přilijte odstátý vývar, vše promíchejte a ochutnejte. V případě potřeby přidejte mořskou vodu.
Hotovou rybu se zeleninou nechte odpočinout, podle chuti přidejte sladkou papriku a můžete podávat.