
Využití mořské vody v gastronomii: názory šéfkuchařů
Mořská voda se v gastronomii stává stále více populární, jak ukazují n ...
Hlubokomořská voda (HV) obsahuje ohromné množství minerálů, např. vápníku, hořčíku a draslíku, které jsou nezbytné pro správné fungování tělesných funkcí. Pití minerální vody získané z hlubokomořské vody by mohlo být velmi prospěšné pro lidské zdraví.
Také se jen obtížně porovnávají zdroje minerální vody, mezi něž patří i HV, protože se liší svou tvrdostí. Tvrdost vody je daná množstvím minerálů, které jsou ve vodě obsaženy. Pití vody s vysokou tvrdostí může být pro lidi rizikové.
Výzkumná skupina vedená profesorem Koji Fukui z Technologického institutu Shibaura (SIT), k jejímž členům patří i Yugo Kato, Ph.D., ze SIT, pan Hirotsugu Takenaka z firmy Dydo-Takenaka Beverage Co., Ltd., a Masahiro Kohno, Ph.D., ze SIT, nedávno provedla analýzu biologických účinků HV u obézních myší.
Výzkumníci z Technologického institutu Shibaura zkoumali účinky vody s extraktem z hlubokomořské vody na obézních myších. Na obrázku je porovnání změn parametrů séra u myší kontrolního vzorku, vzorku, který měl ve stravě vysoké množství tuků, a vzorku se stejnou stravou, do které byla navíc přidávána voda s extraktem z hlubokomořské vody.
Autor obrázku: Koji Fukui z Technologického institutu Shibaura v Japonsku.
Výzkumný tým dále určil, jaká tvrdost HV byla optimální. Jejich zjištění bylo publikováno v časopise Nutrients dne 25. 4. 2022.
Vědci nejdříve vyrobili vodu s extraktem z HV různých úrovní tvrdosti (200, 300 a 500); při výrobě použili vodu získanou poblíž pobřeží města Muroto v prefektuře Kochi. Poté po dobu dvou měsíců podávali tuto vodu obézním myším a sledovali, zda má nějaký účinek na jejich koordinaci pohybu, kognitivní funkce, krevní obraz a biochemické hodnoty.
Tento vzorek myší se porovnával s kontrolním vzorkem myší, který krmili stejnou stravou s vysokým podílem tuků, avšak bez HV. Vliv HV na koordinaci pohybu a kognitivní funkce se posuzoval pomocí několika úkolů.
Ke zjištění mechanismu kognitivního zlepšování v testech se hodnotily projevy neurotrofických faktorů a jejich receptorů v mozku. Kvantitativní analýza byla provedena za pomoci spektroskopie.
Dieta, která obsahovala vodu s extraktem z HV, u obézních myší výrazně zvýšila sekreci nervového růstového faktoru (NGF) v hippokampu.
Rovněž sérologické hodnoty, např. anorganický fosfor, amyláza, močovina v krvi a glukóza, byly u vzorku konzumujícího vodu s extraktem z HV nižší než u kontrolního vzorku. Toto zjištění potvrzuje pozitivní účinek na funkci ledvin.
Kvalitativní analýza vody s extraktem z HV úrovně tvrdosti 300 zjistila vyšší koncentrace hořčíku a draslíku (11× a 7× v porovnání s filtrovanou kohoutkovou vodou). Fascinující zjištění je, že voda této tvrdosti obsahovala menší množství sodíku.
Profesor Fukui se k širokému využití výsledků studie vyjádřil následovně: "Výsledky této vědecké studie přinášejí nový pohled na množství minerálních živin, které lze při chronických potížích bezpečně konzumovat v pitné vodě."
Fukui, K., et al. (2022) Effect of Extract-Added Water Derived from Deep-Sea Water with Different Hardness on Cognitive Function, Motor Ability and Serum Indexes of Obese Mice.
nutrients. doi.org/10.3390/nu14091794.
Zdroj: https://www.shibaura-it.ac.jp/en/
Mořská voda se v gastronomii stává stále více populární, jak ukazují n ...
Znáte klasické spreje do nosu z lékárny s obsahem mořské vody? Potom ...
Existuje celá řada teorií vztahujících se k blahodárnosti používání mo ...