
Využití mořské vody v gastronomii: názory šéfkuchařů
Mořská voda se v gastronomii stává stále více populární, jak ukazují n ...
Hlubokomořská voda (HV) obsahuje ohromné množství minerálů, např. vápníku, hořčíku a draslíku, které jsou nezbytné pro správné fungování tělesných funkcí. Pití minerální vody získané z hlubokomořské vody by mohlo být velmi prospěšné pro lidské zdraví.
Také se jen obtížně porovnávají zdroje minerální vody, mezi něž patří i HV, protože se liší svou tvrdostí. Tvrdost vody je daná množstvím minerálů, které jsou ve vodě obsaženy. Pití vody s vysokou tvrdostí může být pro lidi rizikové.
Výzkumná skupina vedená profesorem Koji Fukui z Technologického institutu Shibaura (SIT), k jejímž členům patří i Yugo Kato, Ph.D., ze SIT, pan Hirotsugu Takenaka z firmy Dydo-Takenaka Beverage Co., Ltd., a Masahiro Kohno, Ph.D., ze SIT, nedávno provedla analýzu biologických účinků HV u obézních myší.
Výzkumníci z Technologického institutu Shibaura zkoumali účinky vody s extraktem z hlubokomořské vody na obézních myších. Na obrázku je porovnání změn parametrů séra u myší kontrolního vzorku, vzorku, který měl ve stravě vysoké množství tuků, a vzorku se stejnou stravou, do které byla navíc přidávána voda s extraktem z hlubokomořské vody.
Autor obrázku: Koji Fukui z Technologického institutu Shibaura v Japonsku.
Výzkumný tým dále určil, jaká tvrdost HV byla optimální. Jejich zjištění bylo publikováno v časopise Nutrients dne 25. 4. 2022.
Vědci nejdříve vyrobili vodu s extraktem z HV různých úrovní tvrdosti (200, 300 a 500); při výrobě použili vodu získanou poblíž pobřeží města Muroto v prefektuře Kochi. Poté po dobu dvou měsíců podávali tuto vodu obézním myším a sledovali, zda má nějaký účinek na jejich koordinaci pohybu, kognitivní funkce, krevní obraz a biochemické hodnoty.
Tento vzorek myší se porovnával s kontrolním vzorkem myší, který krmili stejnou stravou s vysokým podílem tuků, avšak bez HV. Vliv HV na koordinaci pohybu a kognitivní funkce se posuzoval pomocí několika úkolů.
Ke zjištění mechanismu kognitivního zlepšování v testech se hodnotily projevy neurotrofických faktorů a jejich receptorů v mozku. Kvantitativní analýza byla provedena za pomoci spektroskopie.
Dieta, která obsahovala vodu s extraktem z HV, u obézních myší výrazně zvýšila sekreci nervového růstového faktoru (NGF) v hippokampu.
Rovněž sérologické hodnoty, např. anorganický fosfor, amyláza, močovina v krvi a glukóza, byly u vzorku konzumujícího vodu s extraktem z HV nižší než u kontrolního vzorku. Toto zjištění potvrzuje pozitivní účinek na funkci ledvin.
Kvalitativní analýza vody s extraktem z HV úrovně tvrdosti 300 zjistila vyšší koncentrace hořčíku a draslíku (11× a 7× v porovnání s filtrovanou kohoutkovou vodou). Fascinující zjištění je, že voda této tvrdosti obsahovala menší množství sodíku.
Výsledky této vědecké studie přinášejí nový pohled na množství minerálních živin, které lze při chronických potížích bezpečně konzumovat v pitné vodě. Profesor Fukui se k širokému využití výsledků studie vyjádřil následovně.
Fukui, K., et al. (2022) Effect of Extract-Added Water Derived from Deep-Sea Water with Different Hardness on Cognitive Function, Motor Ability and Serum Indexes of Obese Mice.
nutrients. doi.org/10.3390/nu14091794.
Zdroj: https://www.shibaura-it.ac.jp/en/
Mořská voda se v gastronomii stává stále více populární, jak ukazují n ...
Znáte klasické spreje do nosu z lékárny s obsahem mořské vody? Potom ...
Existuje celá řada teorií vztahujících se k blahodárnosti používání mo ...