info@bohemar.cz
  • Žádné výsledky k zobrazení.
V nákupním košíku máte: 0 ks
Košík je prázdný.

Mořská voda nachází využití i v českých kuchyních

Mořská voda nachází využití i v českých kuchyních
17. 2. 2020

Diskuze o blahodárných účincích mořské vody probíhají doslova každý den. Lidé se ptají, zda podporuje trávení, dodává tělu energii či pomáhá uvolnit ucpaný nos… Na tom, že užívání mořské vody při vaření pozitivně ovlivňuje kvalitu a chuť výsledného pokrmu, panuje široká shoda. Není proto divu, že v současné době doslova zaplavuje české domácnosti, které se zajímají o inovace a nové způsoby vaření. 

Každodenní používání mořské vody pro přirozené dochucování pokrmů a zvýraznění jejich chuti propaguje mimo jiné i řada renomovaných šéfkuchařů. Ferrán Adriá nebo Ángel León jsou nejzářnějšími příklady tohoto trendu.

Používání mořské vody rozhodně není ničím novým. Již před více než 4 tisíciletími ji čínský císař Fu-ši doporučoval využívat pro širokou škálu činností, zejména k přípravě jídel. Pravidelná konzumace mořské vody a mořských řas podle něj napomáhala uchovat zdraví. Tato myšlenka stála také u zrodu talasoterapie. Pro vhodné příklady ovšem nemusíme chodit hluboko do historie. Rybáři žijící v přímořských oblastech odnepaměti používali mořskou vodu pro čištění a konzervaci svých úlovků. Ryby tak vydržely čerstvé delší dobu. 

Filtrovaná mořská voda 
Užívání mořské vody při vaření pozitivně ovlivňuje kvalitu a chuť výsledného pokrmu

Připomeňme si nyní široké využití mořské vody při přípravě jídel:

Přírodní a zdravé dochucování pokrmů

Všichni dobře známe negativní účinky rafinované soli na lidský organismus. Mořská voda ji naštěstí dokáže v mnoha ohledech spolehlivě nahradit. Vzhledem k tomu, že se jedná o čistě přírodní produkt, lidské tělo z ní dokáže získat potřebné látky a ty nadbytečné se stejnou lehkostí vyloučit. 

Rozmrazování

Mořská voda je také vhodným pomocníkem pro rozmrazování ryb. Ponořené maso rozmrzá jen pozvolna a neztrácí tak své nutriční a chuťové vlastnosti. Třešničkou na dortu je potom jemná a intenzivní chuť. 

Přírodní konzervace

Mořská voda může posloužit jako přírodní lák pro konzervaci potravin.

Příprava pokrmu v mořské vodě
Mořské plody doporučujeme připravovat ve 100%, neředěné mořské vodě

Zvýšení nutriční hodnoty potravin

Předtím, než začnete mořskou vodu při vaření používat, seznamte se se správným dávkováním. Informace týkající se přípravy konkrétních pokrmů naleznete v tabulce níže. Mořská voda se vyznačuje vysokým obsahem minerálních látek. Hodí se proto pro zvýšení nutriční hodnoty připravovaných jídel. Výsledný pokrm nejen nasytí, ale také organismu poskytne celou řadu potřebných látek

Kolik mořské vody mám při vaření použít?

MOŘSKÉ PLODY

RYBY

ZELENINA

RÝŽE A TĚSTOVINY

Mořské plody doporučujeme připravovat ve 100%, neředěné mořské vodě. Nejenže budou perfektně uvařené, ale zároveň se zcela obejdete bez rafinované soli.

Vařením ryb v mořské vodě docílíte jedinečné, nezaměnitelné chuti. Doporučujeme vařit ve třech dílech mořské vody smíchaných s jedním dílem vody sladké.

Zvýraznění chuti přírodních surovin je jednou z nejdůležitějších vlastností mořské vody. Zeleninu vařte v jednom dílu mořské vody a dvou dílech vody sladké.

Rýže, těstoviny a kuře vařené v mořské vodě nepotřebují tolik soli k dochucení. Jejich nutriční hodnota se navíc zvyšuje o obsažené minerály..  

Grupo Vizmaraqua
Užití mořské vody v kuchyni

Mohlo by se Vám líbit

Objevte blahodárné účinky mořské vody
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
Obsah košíku
Celkem: 0,00 
Zobrazit košík
Vrátit se k nakupování