
Využití mořské vody v gastronomii: názory šéfkuchařů
Mořská voda se v gastronomii stává stále více populární, jak ukazují n ...
„Sůl nad zlato“, říká jedno české přísloví. Opravdu to ale platí o všech druzích soli užívaných v kuchyni k přípravě pokrmů? Dnes se podrobněji podíváme na rafinovanou sůl, představíme si důvody, proč ji vysadit a nahradit kupříkladu mořskou vodou, jejíž optimální dávkování vám nezapomeneme přiblížit.
Sůl je krystalická sloučenina – chlorid sodný (NaCl), který se vyskytuje ve formě nerostu (halit), jako složká mořské vody a v mnoha dalších podobách.
Používá se nejen k ochucení jídla, ale také jako konzervační prostředek, posyp komunikací během zimy, v chemickém průmyslu nebo v lékařství v podobě fyziologického roztoku, který tvoří 0,9% vodný roztok chloridu sodného.
Sůl, která byla podrobena technologickému čistícímu procesu, během něhož je zbavována nečistot, se nazývá rafinovaná sůl.
Většina rafinovaných solí dostupných na trhu byla mechanicky sklizena z různých solných dolů v podobě solanky (koncentrovaný roztok vody a anorganické soli).
Před mechanickým odpařováním se k solance často přidávají chemické látky pro odstranění v ní obsažených minerálů. Tyto se následně prodávají pro využití v průmyslu. Minerály obsažené v soli jsou označovány jako „nečistoty“.
V dalším kroku se voda odpaří za vysokého tlaku a teploty, což má za následek narušení krystalové struktury soli. Finální produkt vzniká odstraněním většiny vlhkosti ze soli ve fluidní sušárně.
Zajímá vás, proč se sůl rafinuje? Přinášíme čtveřici hlavních důvodů:
Je obecně známo, že rafinovaná sůl je pro lidský organismus škodlivá. Nejde jen o obsah sodíku, ale také o chemikálie, které se do ní přidávají při procesu rafinace a její chemickou strukturu. Proto doporučujeme úplně vyřadit rafinovanou sůl z jídelníčku a nahradit ji živou, tekutou solí – mořskou vodou.
V kuchyni nalezne uplatnění i mořská voda v rozprašovači
I my se vyhýbáme rafinované soli, abychom předešli zdravotním potížím, a místo ní doma solíme mořskou vodou.
Přemýšlíte, jak dávkovat mořskou vodu při vaření? Úplně stejně jako jakoukoli jinou sůl, tedy podle chuti. V kuchyni nalezne uplatnění třeba mořská voda v rozprašovači, kterou využijete při přípravě salátů.
Kromě vaření mořskou vodu i pijeme, a to z důvodů zmíněných výše. Je také prokázáno, že sůl užívaná v rozumné míře může mít pozitivní účinky na zdraví. Pro tento účel ji používáme v ředěné (izotonické) podobě. Nejvýhodnější je zředit ji v poměru 1:3, tj. 250 ml mořské vody a 750 ml sladké vody (vody z kohoutku). Tím máme zajištěn správný přísun všech minerálů pro své tělo na celý den. Dávku lze rozdělit na několik porcí denně.
Mikrofiltrovanou a izotonizovanou (tzn. ředěnou mořskou vodu) lze pravidelně pít, tělo tak získá plný užitek z pozitivních vlastností tohoto přírodního produktu a zároveň i potřebnou hydrataci.
Z výše uvedených odstavců vyplývá, že mořská voda má celou řadu blahodárných účinků na lidský organismus. Obsahuje všechny organické, volně rozpuštěné minerály a stopové prvky v přesných vzájemných proporcích, podobných krevní plazmě. Díky tomu tělo těží z tzv. synergického efektu, kdy se jednotlivé látky vzájemně doplňují a zvyšují tak svou účinnost.
Za zdravotní účinky na člověka je většinou zodpovědný kupříkladu sodík, který je spolu s dalšími minerály (hořčík, zinek a další stopové prvky) nepostradatelný pro správnou funkci lidského organismu. Naproti tomu osamocený sodík bez odpovídající pomoci dalších látek může tělu škodit.
Kromě posílení imunity a udržování homeostázy má mořská voda také následující účinky:
Sůl je nejen skvělým přípravkem pro užití v kuchyni, ale může se stát také vaším pomocníkem na cestě za zdravějším tělem. Je však zapotřebí ji užívat uváženě, zbytečně se neříká, že „každá mince má 2 strany.“
Mořská voda se v gastronomii stává stále více populární, jak ukazují n ...
Znáte klasické spreje do nosu z lékárny s obsahem mořské vody? Potom ...
Vědci zjistili, jaké jsou biologické účinky a optimální tvrdost vody s ...