
Využití mořské vody v gastronomii: názory šéfkuchařů
Mořská voda se v gastronomii stává stále více populární, jak ukazují n ...
Výzkumníci z lékařské školy v japonském městě Kóči studovali pacienty trpící žaludečními vředy, které většinou způsobuje bakterie helicobacter pylori. Pacienti pili mořskou vodu, protože se domnívali, že jim pomáhá zbavit se této škodlivé bakterie zodpovědné za 4 z 10 případů této choroby.
Jak helicobakter škodí? Bakterie poškozuje ochranný hlen žaludeční sliznice, následkem čehož pak dochází k jejímu podráždění žaludečními kyselinami. Poškození sliznice může vyústit až v zažívací problémy, vředy nebo ve zvýšení rizika rakoviny žaludku. Navíc jde o prudce rozšířený jev.
Na tyto zdravotní obtíže je možné samozřejmě nasadit léky proti bolesti, ty ale mají několik vedlejších účinků, jako například bolesti hlavy, průjem, závratě či nevolnost. Jako alternativu k lékům vědci doporučují užívání mořské vody, neboť ta pomáhá snižovat přítomnost zmíněné bakterie v žaludku.
Vědci provedli výzkum u 23 osob infikovaných uvedenou bakterií a výsledky ukázaly, že užívání mořské vody snížilo o 60 % její přítomnost v trávicím ústrojí. U lidí, kteří pili sladkou vodu, kleslo množství bakterií jen o 25 %.
Užívání mořské vody snížilo o 60 % její přítomnost v trávicím ústrojí
Výsledky studií naznačují, že mořská voda z hloubky přibližně 200 metrů má vysoký obsah minerálů, jako jsou vápník, draslík a hořčík, které příznivě ničí vnější buněčnou stěnu bakterií.
Výzkum bude pokračovat v Nemocnici Tchajwanské univerzity s 60 pacienty, kterým bude po dobu dvou týdnů podáváno čtyřikrát denně 200 ml mořské vody, vždy hodinu před jídlem a před spaním. Jiné skupině 60 pacientů bude podávána běžná sladká voda a poté budou výsledky obou skupiny srovnány.
Dr. John Mason, gastroenterolog z Central Manchester University Hospitals NHS Foundation Trust, přiznal, že „zatím nevíme, zda počet bakterií v žaludku opět vzroste poté, co pacienti přestanou mořskou vodu pít“.
Jiné experimentální studie naproti tomu ukazují, že mořská voda odebraná dále od břehu může zastavit bujení nádoru rakoviny prsu. Během výzkumu, jehož výsledky byly publikovány v časopise International Journal of Oncology, přilili korejští vědci do zkumavky s rakovinovými buňkami mořskou vodu, což zastavilo jejich další dělení.
Vědci věří, že mořská voda ovlivňuje hladinu látky nazvané transformující růstový faktor beta, jež reguluje buněčné dělení.
Vědecký tým doufá, že bude moct uskutečnit tento pokus znovu ve větším měřítku. Jeho výsledky by mohly stát u zrodu nového způsobu léčby rakoviny spočívajícího v zastavení růstu nádoru a zabránění jeho šíření v těle.
Mořská voda má velkou naději na to stát se důležitou součástí budoucích léčebných postupů. Je dostupná, plně přírodní a její přínosy jsou neoddiskutovatelné. Vidíme zde velký pokrok a také o dva důvody víc, proč mořskou vodu zařadit do svého pitného režimu a mít ji stále po ruce.
Odkazy na zdroje:
Zjistěte, proč je mořská voda ideální pro váš organismus.
Mořská voda se v gastronomii stává stále více populární, jak ukazují n ...
Znáte klasické spreje do nosu z lékárny s obsahem mořské vody? Potom ...
Vědci zjistili, jaké jsou biologické účinky a optimální tvrdost vody s ...