info@bohemar.cz
  • Žádné výsledky k zobrazení.
V nákupním košíku máte: 0 ks
Košík je prázdný.

Proč bychom se měli stranit rafinované soli?

Proč bychom se měli stranit rafinované soli?
13. 2. 2020

Negativní účinky rafinované kuchyňské soli na lidské zdraví jsou dobře známy a popsány. Její přílišné užívání při vaření způsobuje mimo jiné také zvýšený krevní tlak, zadržování vody v těle a rozličné kardiovaskulární choroby. Pojďme se teď společně podívat, jaké jsou hlavní rozdíly mezi rafinovanou kuchyňskou solí (NaCl), mořskou solí a samotnou mořskou vodou.

Rozdíly mezi solemi

Jaký je tedy hlavní rozdíl mezi mořskou vodou a mořskou solí na jedné straně a rafinovanou (tzn. průmyslově zpracovanou) solí na straně druhé? Nerafinovaná mořská sůl obsahuje „jen“ 86 % chloridu sodného (NaCl), zbytek tvoří řada zdraví prospěšných chemických prvků (hořčík, draslík, železo aj.).

Mořská sůl dodá díky svému složení vašemu jídlu vyšší nutriční hodnotu a zvýrazní chuťové vlastnosti použitých surovin. A to není vše. Začnete-li mořskou sůl a nebo přímo mořskou vodu používat jako základní ingredienci při přípravě pokrmů, minerály, stopové prvky a další obohacující látky v ní obsažené se díky svému přírodnímu charakteru snáze vstřebají. Při solení mořskou vodou navíc tyto minerály tělo při nadbytku bez větších problémů vyloučí. Mořská voda tak přispívá k lepšímu hospodaření s minerály v našem těle.

Rafinovaná kuchyňská sůl naproti tomu obsahuje skoro výhradně jen chlorid sodný. To je její hlavní nedostatek. Lidské tělo pro správné fungování však potřebuje i celou řadu dalších minerálů. Pokud je nemá, „říká si“ o další sůl. Z rafinované soli však opět dostává jen sodík a chlór bez dalších minerálů a tak vyšší spotřebou čistého chloridu sodného zbytečně zatěžujete organismus. Bez chybějících minerálů tělo prostě nefunguje jak má. Přebytečný chlorid sodný pak zatěžuje kardiovaskulární systém a usazuje se jako nevylučitelný odpad na různých místech v těle. 

Hlavní slabina běžné bílé kuchyňské soli tedy spočívá ve způsobu jejího zpracování. Rafinace nenávratně zničí přirozené vlastnosti soli a přemění ji na látku, která sice jídlu dodá chuť, ale pro lidský organismus je díky chybějícím minerálům nebezpečná.

Přirozené získávání soli odpařováním z mořské vody

Mohlo by se Vám líbit

Objevte blahodárné účinky mořské vody
Beru na vědomí zpracování osobních údajů.
Obsah košíku
Celkem: 0,00 
Zobrazit košík
Vrátit se k nakupování